Pierniki świąteczne najlepiej zrobić kilkanaście dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Zatem teraz jest dobry czas, by na spokojnie upiec pierniki. Można je przygotować i niech czekają na swój moment. W końcu przed Świętami jesteśmy wystarczajaco zabiegani, prawda?
Dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na pierniki świąteczne, ale również sprawdzony przepis na ciasto piernik. Bo jak szaleć to szaleć! Poczujmy świąteczny klimat w pełni 🙂
Na pierwszy ogień idą pierniki świąteczne 🙂
SKŁADNIKI NA PIERNIKI – 25 SZTUK
– 450 g mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 125 g cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 20 g przyprawy piernikowej
– 1 łyżka masła
– 2 jajka (drugie jajko do posmarowania pierników)
– 80 g ciepłego mleka
Do wyrobienia ciasta potrzebujemy odpowiedniego sprzętu. Ja wykorzystałam robota Kenwood Chef XL.
Dlaczego robot Kenwood Chef XL?
To już drugie urządzenie od Kenwood, które mam okazję testować. Wcześniej pracowałam na robocie planetarnym Kenwood Prospero pod okiem Michel Moran i wraz z innymi blogerkami i tworzyłyśmy Najlepsze przepisy na zdrowe desery
Lubię sobie ułatwiać pracę w kuchni, dlatego robot Kenwood Chef XL okazał się bardzo przydatnym urządzeniem. Wystarczy wymienić końcówki i można dalej pracować. Robot sam za mnie miesza, ugniata, a ja tylko obserwuję i kontroluję obroty.
Dzięki niemu praca w kuchni jest przyjemnością i mam pewność, że pierniki wyjdą dobre. W końcu ugniatanie ciasta jest o wiele prostsze, gdy samemu nie trzeba tego robić 🙂
Przydadzą się również foremki do wykrawania pierników, wałek do wałkowania ciasta oraz stolnica (ja mam silikonową).
JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIERNIKI:
1. Mąkę wrzucamy do misy robota Kenwood, wlewamy miód i mieszamy przy użyciu mieszadła K (obroty 2-3).
2. Ciągle mieszając, dodajemy kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
3. Dolewamy stopniowo ciepłe mleko.
4. Przekładamy masę na posypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy ją ręką.
5. Na posypanej mąką stolnicy należy rozwałkować ciasto na placek o grubości max. 1/2 cm.
6. Foremkami wykrajamy pierniczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
CZYM OZDOBIĆ I JAK UDEKOROWAĆ PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE?
Typową ozdobą pierników jest lukier (poniżej pokażę krok po kroku jak go zrobić). Jednak do ozdobienia pierniczków możemy potrzebować również posypek do ciast albo barwników spożywczych. Wszystko według gustu.
JAK ZROBIĆ LUKIER NA CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE?
Lukier jest banalnie prosty do zrobienia. W tym przypadków przydadzą nam się dwie końcówki do robota Kenwood (końcówka do ubijania, oraz w kształcie litery K).
Do zrobienia śnieżnobiałego lukru potrzebujemy białka i cukier puder. Można do niego dodać barwniki spożywcze, by uzyskać dowolny kolor.
Z kolei nakładnie lukru na pierniki wymaga posiadania rękawa cukierniczego (można go też stworzyć z papieru do pieczenia).
LUKIER DO PIERNICZKÓW- SKŁADNIKI:
– 1 białko
– 300g cukru pudru
– opcjonalnie: trochę wody mineralnej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA- LUKIER DO PIERNIKÓW:
- Białko ubij przy pomocy robota Kenwood (końcówka do ubijania) , tak by się lekko spieniło.
- Następnie zmień końcówkę na mieszadło K. Dodaj cukier puder i ucieraj aż lukier będzie gładki, w konsystencji gęstej śmietany.
Teraz możemy przystroić nasze pierniki 🙂
Tak się prezentują gotowe pierniczki świąteczne 🙂
Jeśli chodzi o pierniki to pozostaje jeszcze jedna ważna kwestia.
Jak przechowywać pierniki?
Pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Brak dostępu do powietrza sprawi, że pierniczki będą dłużej świeże i nie zaczną pleśnieć. Możemy włożyć pierniki do szklanego słoika, plastikowego pojemnika z uszczelką, albo schować do metalowej puszki.
Co zrobić, by pierniki były miękkie?
Tradycyjne pierniki w swoim składzie mają miód, który sprawia, że po upieczeniu pierniki są twarde i idealnie nadają się do powieszenia na choince. Co jeśli jednak chcemy, by były bardziej puszyste?
Zanim włożymy pierniki do pojemnika możemy dorzucić jeszcze kawałek jabłka, by pierniki wchłonęły wilgoć (jabłko należy wymienić po jakimś czasie). Drugim sposobem jest pozostawienie pierników w kuchni na dwa dni w misce, przykryte jedynie szmatką. Najlepiej, by to było miejsce blisko gotujących się potraw (czyli z dużą wilgotnością).
Czas na przepis na piernik!
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
– 125g masła
– 2 jajka
– 100g cukru
– 250ml mleka
– 420g mąki pszennej
– 3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki kakao
– 20 g przyprawy korzennej do piernika
– 3/4 słoika dżemu ( ja dałam dżem wiśniowy)
– opcjonalnie: czekolada lub polewa czekoladowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA- PIERNIK:
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota Kenwood (mieszadło K). Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
2. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dorzucamy dżem.
3. Ciasto wkładamy do formy keksowej (o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Na koniec sprawdzamy patyczkiem ciasto (jeśli jest suchy to możemy wyciągać piernik z piekarnika)
5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.
Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie