Tłusty czwartek już jutro. Jeśli masz ochotę samodzielnie zrobić mini pączki to ten przepis jest idealny- prosty i szybki do zrobienia.
Mini pączki są puszyste i pyszne.
SKŁADNIKI NA MINI PĄCZKI:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g serka ricotta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania gotowych pączków
- około pół litra tłuszczu do smażenia
PRZYGOTOWANIE- MINI PĄCZKI:
1. Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać.
2. Do wymieszanych składników dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto w misce. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
3. Formować mini pączki (wcześniej lepiej nawilżyć dłonie olejem)
4. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i do gorącego tłuszczu wrzucać po kilka pączków. Smażyć na złoty kolor. Usmażone układać na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie posypać cukrem pudrem.
Mini pączki gotowe! Smacznego 🙂
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie