Proste ciasto z truskawkami, które nie wymaga od nas dużo wysiłku. Do zrobienia w sam raz podczas sezonu truskawkowego.

Poniżej znajdziecie dwie wersje przepisu- tradycyjną oraz do wykonania w Thermomixie. Smacznego 🙂

ciasto z truskawkami

 

Składniki

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru (przesianego przez sito)
  • 125 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 25 g wody, zimnej
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g truskawek świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 65 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Reszta składników:

  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania brzegów ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru

Przydatne sprzęty:

  • forma do pieczenia ok. 25-30 cm
  • papier do pieczenia

ciasto z truskawkami

Przepis na proste ciasto z truskawkami – wykonanie tradycyjne:

1. Do miski wsypujemy 240 g mąki pszennej, dodajemy 50 g cukru pudru (przesianego przez sito), 25 g zimnej wody, 125 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki) na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasto zgniatamy, aż do czasu, gdy wszystkie składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 

2. Do innej miski wrzucamy truskawki pokrojone na pół, dodajemy 65 g cukru, 20 g skrobi ziemniaczanej. Wszystko mieszamy.

3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Ciasto należy rozwałkować, a potem przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia. Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Układamy truskawki z cukrem i skrobią, zostawiając 3 cm odstęp od brzegów. Brzegi zawijamy do góry, dociskamy. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka. 

5. Pieczemy 35-40 minut w temp. 200 st. C.

ciasto truskawki

Przepis na proste ciasto z truskawkami – wykonanie Thermomix:

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 115 g cukru
  • 125 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 25 g wody, zimnej
  • 1 szczypta soli
  • 400 g truskawek świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania brzegów ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru

Przydatne sprzęty:

  • forma do pieczenia ok. 25- 30 cm
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

1. Do naczynia miksującego wsypać 50 g cukru, założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego i ustawić obr 10, czas 15 sek. Dodać mąkę pszenną oraz 125 g masła pokrojonego na kawałki, 25 g zimnej wody i 1 szczyptę soli. Ustawiamy 25 sek. / obr. 5. 

2. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. 

3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki pokrojone na pół, dodajemy 65 g cukru, 20 g skrobi ziemniaczanej. Wszystko mieszamy i odstawiamy.

4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Ciasto należy rozwałkować, a potem przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia. Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Układamy truskawki z cukrem i skrobią, zostawiając 3 cm odstęp od brzegów. Brzegi zawijamy do góry, dociskamy. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka. 

6. Pieczemy 35-40 minut w temp. 200 st. C.

ciasto z truskawkami

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

Podziel się