Proste ciasto z truskawkami, które nie wymaga od nas dużo wysiłku. Do zrobienia w sam raz podczas sezonu truskawkowego.
Poniżej znajdziecie dwie wersje przepisu- tradycyjną oraz do wykonania w Thermomixie. Smacznego 🙂
Składniki
Ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru (przesianego przez sito)
- 125 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 25 g wody, zimnej
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g truskawek świeżych, pokrojonych na kawałki
- 65 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Reszta składników:
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania brzegów ciasta
- 1 łyżka cukru pudru
Przydatne sprzęty:
- forma do pieczenia ok. 25-30 cm
- papier do pieczenia
Przepis na proste ciasto z truskawkami – wykonanie tradycyjne:
1. Do miski wsypujemy 240 g mąki pszennej, dodajemy 50 g cukru pudru (przesianego przez sito), 25 g zimnej wody, 125 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki) na koniec dodajemy szczyptę soli. Ciasto zgniatamy, aż do czasu, gdy wszystkie składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Do innej miski wrzucamy truskawki pokrojone na pół, dodajemy 65 g cukru, 20 g skrobi ziemniaczanej. Wszystko mieszamy.
3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Ciasto należy rozwałkować, a potem przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia. Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Układamy truskawki z cukrem i skrobią, zostawiając 3 cm odstęp od brzegów. Brzegi zawijamy do góry, dociskamy. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka.
5. Pieczemy 35-40 minut w temp. 200 st. C.
Przepis na proste ciasto z truskawkami – wykonanie Thermomix:
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 115 g cukru
- 125 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 25 g wody, zimnej
- 1 szczypta soli
- 400 g truskawek świeżych, pokrojonych na kawałki
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania brzegów ciasta
- 1 łyżka cukru pudru
Przydatne sprzęty:
- forma do pieczenia ok. 25- 30 cm
- papier do pieczenia
Wykonanie:
1. Do naczynia miksującego wsypać 50 g cukru, założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego i ustawić obr 10, czas 15 sek. Dodać mąkę pszenną oraz 125 g masła pokrojonego na kawałki, 25 g zimnej wody i 1 szczyptę soli. Ustawiamy 25 sek. / obr. 5.
2. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki pokrojone na pół, dodajemy 65 g cukru, 20 g skrobi ziemniaczanej. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Ciasto należy rozwałkować, a potem przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia. Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej. Układamy truskawki z cukrem i skrobią, zostawiając 3 cm odstęp od brzegów. Brzegi zawijamy do góry, dociskamy. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka.
6. Pieczemy 35-40 minut w temp. 200 st. C.
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie