Tak jak obiecałam- podaję przepis na ciasto bananowe.
Jest banalnie proste do zrobienia, a na dodatek smaczne.

Składniki:
    Ciasto
  1. 3 duże dojrzałe banany
  2. 2 jajka
  3. 3 łyżki oleju słonecznikowego (użyłam olej rzepakowy)
  4. 150 g drobnego cukru do wypieków (u mnie był zwykły cukier biały)
  5. 2 łyżki kakao
  6. 175 g mąki
  7. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 łyżeczka sody
  9. 3 łyżki mleka
  10. Polewa
  11. 150 g ciemnej czekolady
  12. 3 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich)
Przygotowanie:
    Ciasto
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia (użyliśmy 21 cm formy do keksu).
  • W dużej misce rozdrabniamy dokładnie banany widelcem, dodajemy jajka, mleko, cukier i olej, miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • Do zmiksowanej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  • Wszystko dokładnie mieszamy (łyżką), aż składniki się połączą.
  • Przekładamy masę do formy, pieczemy przez godzinę i 15 minut (po nakłuciu patyczkiem, powinien wyjść suchy).
  • Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia 

    Polewa
  • Rozpuszczamy czekoladę w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  • Smarujemy równomiernie czekoladą górę ciasta, posypujemy orzechami.
  • Serwujemy. Smakuje najlepiej, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła i miękka.

Przepis pochodzi ze strony: Kuchenny Blat

Podziel się