Tak jak obiecałam- podaję przepis na ciasto bananowe.
Jest banalnie proste do zrobienia, a na dodatek smaczne.
Składniki:
- 3 duże dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego (użyłam olej rzepakowy)
- 150 g drobnego cukru do wypieków (u mnie był zwykły cukier biały)
- 2 łyżki kakao
- 175 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka
- 150 g ciemnej czekolady
- 3 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich)
Ciasto
Polewa
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
- Formę wykładamy papierem do pieczenia (użyliśmy 21 cm formy do keksu).
- W dużej misce rozdrabniamy dokładnie banany widelcem, dodajemy jajka, mleko, cukier i olej, miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Do zmiksowanej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
- Wszystko dokładnie mieszamy (łyżką), aż składniki się połączą.
- Przekładamy masę do formy, pieczemy przez godzinę i 15 minut (po nakłuciu patyczkiem, powinien wyjść suchy).
- Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia
Ciasto
- Rozpuszczamy czekoladę w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
- Smarujemy równomiernie czekoladą górę ciasta, posypujemy orzechami.
- Serwujemy. Smakuje najlepiej, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła i miękka.
Polewa
Przepis pochodzi ze strony: Kuchenny Blat
wyglada apetycznie 🙂
🙂
Ależ ono wygląda, jeszcze ta polewa. Wczoraj widziałam serniczek i się napaliłam na niego a teraz stwierdzam, ze twoje ciasto wygląda bardziej apetycznie.
Nie tylko wygląda 😉
smakowicie wygląda! i bardzo proste w wykonaniu, takie ciasta lubię najbardziej! 🙂
Ja też lubię ciasta przy których nie muszę się zbytnio napracować- a to właśnie takie jest 🙂
Coś dla Nas! 🙂
brzmi prosto i szybko! :)))
I takie właśnie jest 🙂
Muszę spróbować :))
http://swiatamelki.blogspot.com/
Zachęcam 🙂
oo niee a ja nie mogę kakao 🙁
Buu… bez kakao to nie to samo 🙁
idealne dla moich chłopaków-uwielbiają banany :))
Laura tak samo- wcinała ciasto aż się uszy trzęsły 🙂
drukuję przepis i spróbuję się z nim zmierzyć w weekend. Unikam pieczenia, jak ognia jednak łatwość przepisu i miłość do bananów zachęcają mnie do podjęcia próby.
http://alelarmo.blogspot.com/
Daj koniecznie znać jak wyszło 🙂
Michaś nir może jesc bananow poniewaz wymiotuje po nich :/
ale moze w przyszlosci 🙂
Uuuu… Może później się odmieni, pzdr
Robię tak samo to ciacho, ale bez kakao. Twoje wygląda równie smakowicie.
Muszę kiedyś też spróbować bez kakao 🙂
Wygląda pysznie 🙂
🙂
Wygląda pysznie… Narobiłaś Mama smaku i teraz trzeba będzie wypróbować Wasz przepis 🙂
Wypróbuj a nie będziesz żałować 🙂