Co rano to samo- wstajesz i pojawia się dylemat. Co zrobić na śniadanie? Dziś mam dla Ciebie 3 pomysły na pyszne śniadanie. Śniadanie, które zawsze się u nas sprawdza i dzieci jedzą je ze smakiem.

Na pierwszy miejscu są…

1.NALEŚNIKI

To u nas weekendowy rytuał :). Tata L&L serwuje naleśniki. Wychodzą mu zawsze, więc ja się ich nie tykam. Podam Ci jego sprawdzony przepis.

pomysł na śniadanie

SKŁADNIKI:

-2 szklanki mleka

-3 szklanki mąki pszennej

-2 jajka

-duża szczypta soli

-łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki mieszamy w misce (na koniec dodajemy trochę oleju). Możemy użyć miksera.

2. Patelnię mocno rozgrzewamy. Pierwszego naleśnika smażymy na małej ilości oleju. A kolejne smażymy już bez oleju. Przewracamy każdy naleśnik drewnianą szpatułką.

3. Podajemy ciepłe z dżemem, owocami.

pomysł na śniadanie

A potem patrzymy jak dzieci je jedzą ze smakiem.

Naleśniki możemy podawać w różnych wersjach. Choćby takiej 🙂

pomysł na śniadanie

2.OMLET

Było na słodko, to teraz czas na słono. Omlet to bardzo syte i pożywne śniadanie, którym nie pogardzą nawet najmłodsi.

omlet

SKŁADNIKI:

-4 jajka

-25 g masła

-2 plasterki szynki pokrojone w kostkę

-4 pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę

-2 plasterki sera (kroimy go na mniejsze kawałki)

-szczypiorek drobno posiekany

-sól, pieprz

Nasz omlet składał się z powyższych składników, ale można je dowolnie modyfikować, według potrzeb.

omlet

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie roztrzepujemy przy pomocy blendera- dzięki czemu otrzymujemy puszystą konsystencję.

Więcej porad znajdziesz > TUTAJ<

2.Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści- czas na roztrzepane jajka. Kiedy się lekko zetną- wrzucamy pozostałe składniki (ser na końcu).

3. Gdy jedna strona jest usmażona- delikatnie przekładamy omlet na drugą stronę. Następnie przekładamy na talerz i jemy ze smakiem.

omlet

Omlet może być zrobiony na słono, na słodko- w różnych wersjach. Zerknij na poradnik: Jak zrobić omlet.

3.GOFRY

gofry

Gofry to idealna opcja śniadaniowa dla dzieci. Można jeść je same, bądź z dodatkami 🙂

SKŁADNIKI:

-3 jajka

-375g mleka

-250g mąki pszennej

-70g oleju rzepakowego (plus trochę do smażenia)

-20-25 g cukru

-2 łyżeczki cukru waniliowego

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Oprócz tego przyda nam się gofrownica (jest wręcz niezbędna ;)) oraz pędzelek do ciasta.

PRZYGOTOWANIE:

1.Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do innego naczynia, ostawiamy.

2.Białka miksujemy, aż powstanie piana. Pianę odkładamy.

Do nowej miski wrzucamy żółtka, mleko, mąkę, olej, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko mieszamy.

3.Przelewamy ciasto do naczynia, w którym jest piana i mieszamy aż będzie miało jednolitą konsystencję.

4.Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem powierzchnię grzejną przy pomocy pędzelka.

5.Nakładamy po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Pieczemy około 3 minuty, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

W końcu- możemy zjeść!

pomysł na śniadanie

To jak? Zainspirowałam Cię?

Jeśli szukasz więcej inspiracji to zerknij na Pomysły na zdrowe śniadanie dla dzieci – przepisy na 7 dni tygodnia

A jakie Ty śniadania przeważnie serwujesz swoim dzieciom :)?


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco) ????
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się