Już dawno nie było u nas pomysłu na obiad, a dziś taka pogoda, że można spokojnie w kuchni siedzieć.
Przepis ten znalazłam na opakowaniu po serku mascarpone 🙂
Dosyć specyficzny, ale stwierdziłam, że zaryzykuję i efekt był taki, że wszystko zniknęło z talerzy.
Składniki:
– 250 g sera mascarpone
– 50 dkg filetów z piersi kurczaka
– 40 dkg makaronu wstążki
– 3 pomidory (ja użyłam 1 puszkę pomidorów)
– 1 cebula
– bazylia (użyłam suszonej)
– słodki sos chili (ok. 5 łyżek)
– sok z 1/2 cytryny
– pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
– olej do podsmażenia mięsa i cebuli
Przygotowanie:
Filety pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Nastepnie usmażyć na oleju. Ugotować makaron.
Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki (lub użyć gotowych z puszki).
Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, dodać pomidory i dusić przez 3 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodać mascarpone. Doprawić solą, pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Mięso polać sosem, posypać bazylią i podawać z makaronem.
Smacznego!!
Mmmm wygląda super 🙂
zaciekawiłaś mnie tym serkiem mascarpone, spróbuję na pewno!
szybko i smacznie 🙂
mniami coś nowego czego jeszcze nie próbowałam 🙂
koniecznie muszę przyszykować takie danie dla moich makaronożerców
Super przepis na pewno skorzystam 🙂