Tak, jak obiecałam na fb– zaczynamy środowy cykl inspiracji obiadowych/ deserowych.

Na czym on będzie polegać?

W co drugą środę będę publikowała jeden z moich sprawdzonych przepisów- mam nadzieję, że te przepisy choć trochę pomogą Wam w stworzeniu czegoś na obiad. Bo dobrze wiem, jak to czasami jest- w końcu codziennie wypadałoby wymyślić coś innego…

Ale do rzeczy 🙂

Dziś pomysł na smaczne i szybkie danie. Może niekoniecznie zdrowe 😉

Składniki:

-2 piersi z kurczaka
-pieczarki 500g
-1 duża cebula
-makaron rurki (pół opakowania)
-ser topiony z pieczarkami (ja miałam Hochland)
-śmietanka kremowa 30%  (ja użyłam Mlekovity- 375 ml)
-przyprawy: Kucharek, pieprz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 5 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dorzucamy do cebuli i pieczarek.
Przyprawiamy pieprzem, Kucharkiem i ewentualnie solą (albo kto, co lubi :)). Smażymy, aż kawałki kurczaka się porządnie podsmażą. Następnie zalewamy śmietanką i dodajemy serek topiony. Mieszamy aż się rozpuści.
Wciąż gotujemy na małym ogniu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu pieczarkowego.
Wystawiamy na talerz i posypujemy bazylią.
Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego!!


Podziel się