Pierś kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, fetą oraz świeżą bazylią to świetny pomysł na prosty obiad. Wystarczy przygotować aromatyczny farsz, który będzie służył do nadziewania piersi.
SKŁADNIKI:
-
2 piersi kurczaka (2 x 200 g)
-
2 ząbki czosnku
-
1/2 szklanki posiekanych listków świeżej bazylii
-
pół małego słoika suszonych pomidorów
-
100 g sera feta
-
oliwa z suszonych pomidorów
-
sól morska, zmielony czarny pieprz
-
2 łyżeczki suszonego oregano
-
przyprawa do kurczaka
WYKONANIE:
Każdą z piersi z kurczaka oczyścić, umyć i przekroić wzdłuż włókien (uważać aby nie naciąć do końca).
Tak przygotowaną pierś rozbić bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa (rozłożyć i ubić oddzielnie każdą rozkrojoną połówkę), posolić, dodać pieprzu i przyprawy do kurczaka, natrzeć zalewą z pomidorów, suszonym oregano i wyciśniętym czosnkiem. Odstawić na ok. pół godziny.
Fetę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną bazylią. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wszystko drobno posiekać. Na koniec dosypujemy pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy.
Przygotowanym farszem nadziać kurczaka (ułożyć na rozkrojonej części i przykryć drugą). Jeśli kurczak bardzo się rozpada, można przytrzymać farsz wykałaczką.
Rozgrzać patelnię grillową. Położyć na rozgrzanej patelni piersi z kurczaka.
Pod kranem umoczyć arkusz papieru do pieczenia. Odcisnąć go z nadmiaru wody, rozprostować i nakryć nim kurczaki. Obciążyć żeliwną patelnią, na której dodatkowo możemy postawić garnek wypełniony wodą. Smażymy filety na średnim ogniu. Przewracamy, gdy zrobią się ciemnozłote od spodu.
Na talerzu mięso posypać posiekaną bazylią. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie