Od września zaczęła się szkoła i znów pojawił się dylemat- co dawać dziecku do jedzenia? Ja wychodzę z założenia, że lunchbox to świetne rozwiązanie. Ale co do niego zapakować? Dzisiaj mam dla Was 3 pomysły na pożywny lunchbox dla dziecka. 

Są to zrównoważone propozycje- znajdziecie w nich coś na słodko, oraz coś na słono. Oczywiście będą to posiłki pożywne, które pozwolą dostarczyć dziecku energii na cały dzień. 

Czas na pierwszą propozycję – lunchbox na słodko.

ROGALIKI Z SEREM – LUNCHBOX DLA DZIECKA

lunchbox rogaliki z serem

To z pewnością pyszna przekąska, która może znaleźć się w dziecięcym lunchbox-ie.  Rogaliki szybko się robi i podobnie szybko znikają 🙂

Składniki:

CIASTO:

-20g świeżych drożdży

-600g mąki

-200ml mleka

-115g masła

-3 jajka

-5 łyżek cukru

-3 łyżki masła do posmarowania rogalików

MASA SEROWA:

-275g twarogu (półtłusty, niemielony)

-2 żółtka

-1 opakowanie cukru waniliowego

-3 łyżki cukru

DODATKOWO:

– cukier puder do posypania rogalików

PRZYGOTOWANIE

1. Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtka. Całość mieszamy tworząc jednolitą masę.

2. Do miski wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

rogaliki

3. Resztę mleka wlewamy do garnuszka i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy Śniadaniową Klasyczną oraz cukier i mieszamy. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia. 

4. Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy.  Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Po czym przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy masłem i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę twarożku.

6. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.  Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

7. Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i po wystygnięciu- pakujemy dziecku do lunchboxa wraz z owocami.

przepis na lunchbox

Rogaliki można również upiec bez nadzienia. Puszyste rogaliki wystarczy wtedy przekroić i posmarować Śniadaniową Klasyczną lub Śniadaniową Gold.

Po czym dodać ulubione składniki- to z pewnością świetna alternatywa dla drugiego śniadania. 

 

Kolejny pomysł na lunchbox to muffiny, ale nietypowe, bo z warzywami. Czyli pożywne śniadanie. Z poniższego przepisu otrzymamy 6 babeczek. 

MUFFINY Z JAJEK, SZYNKI I WARZYW- LUNCHBOX DLA DZIECKA

muffiny z warzywami

Składniki:

-4 jajka
-pół papryki czerwonej
-3 łyżki masła
-pół średniej cebuli
-pół główki brokułów 
-4 plasterki szynki
-sól, pieprz 

babeczki z szynką

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Warzywa umyć i obrać. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na różyczki. Szynkę pokroić w kosteczkę.

2. Na patelni roztopić 2 łyżki masła i zrumienić na nim cebulę.

3. W miseczce rozmieszać 4 jajka i dodać wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem.

babeczki z jajkiem

4. Silikonowe foremki do babeczek wysmarować odrobiną masła.

babeczki z warzywami

5. Masę z dodatkami przelać do foremek. Muffiny odrobinę rosną, więc nie trzeba napełniać ich do końca.

babeczki z jajkiem i szynką

6. Piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.

muffiny z jajkiem

Na koniec pomysł na lunchbox, który z pewnością jest najprostszy, jednak wymaga od nas kreatywności. Mowa tu o kanapkach. Jakie mają być? O tym poniżej 🙂

KANAPKI – LUNCHBOX DLA DZIECKA

Kanapki muszą przyciągać wzrok. Najlepiej żeby były kolorowe, aby zachęcały do jedzenia. Oprócz tego pamiętajmy o składnikach odżywczych. 

Kiedy przygotowujemy lunchbox dla dziecka to nie możemy zapominać jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. Od lat eksperci od żywienia alarmują, że to posiłek ważny dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego rolą jest dostarczenie nam energii na cały dzień. Prawidłowo skomponowane śniadanie pozwala zapobiegać wielu zaburzeniom np. metabolizmu. Istotnym elementem śniadań powinny być też tłuszcze, które są niezastąpionym składnikiem pokarmu dla ludzi. Tłuszcze o wysokiej jakości odżywczej wspierają m.in. działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają prawidłowe działanie układu krwionośnego. Odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu struktur błon komórkowych oraz chronią narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem oraz uczestniczą w procesie przyswajania witamin A, D, E, K.

Dobrym źródłem tłuszczów jest Śniadaniowa Klasyczna, która jest bez konserwantów, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminy A,D,E. 

lunchbox kanapki

A jak wyglądają u Was poranne posiłki? Koniecznie pokażcie, bo mam dla Was…

KONKURS >>KLIK<<

W którym możecie wygrać:

1. Cudowny weekendowy wypoczynek dla 2 osób w Dworze Droblin 

2. Warsztaty kulinarne w magicznym obiekcie Boreczna w Górach Sowich, z Wojtkiem Harapkiewiczem, mistrzem kulinarnym, który gotował dla Dalajlamy i trzech polskich prezydentów!

3. 30 zestawów z produktami Śniadaniowej! 😋

Wystarczy, że pokażcie na Instagramie swoją ulubioną wersję porannego posiłku w domu lub na wynos ze Śniadaniową w roli głównej. Zdjęcie należy oznaczyć hasztagami: #śniadaniowa,  #urlopwkraju oraz tagami: @sniadaniowa i @dwordroblin.

Powodzenia!

lunchbox

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ) 
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie 

 

Podziel się