Dobrze wiesz, że jestem miłośniczką picia kawy. Odkąd mam dzieci to nauczyłam się ją pić i nawet mi zasmakowała :). Codzienna dawka kofeiny w moim wypadku to już rutyna. Ale co zrobić, by nieco urozmaicić sobie picie kawy? Wystarczy podawać ją w różny sposób. I tak mam dla Ciebie przepis na kawę na 5 sposobów.
W związku z tym, że mamy lato i bywa nawet ciepło to na pierwszy ogień idzie…
EKSPRESOWA KAWA MROŻONA
Składniki:
– 50 ml mocnej kawy (u mnie espresso), schłodzonej
– 100 ml zimnego mleka 3,2% (może być więcej, jeśli wolimy bardziej mleczną kawę)
– kilka kostek lodu
– bita śmietana
– inne dodatki: cukier, lody waniliowe, wiórki czekoladowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kawę z mlekiem, kostkami lodu i cukrem (opcjonalnie) przelej do blendera i miksuj aż uzyskasz piankę.
Następnie wlej do szklanki. Na wierzchu możesz dodać gałkę lodów waniliowych, po czym dodać bitą śmietanę. Na koniec posyp wiórkami czekoladowymi.
Dodaj słomkę i już możesz degustować 😉
Zapoznaj się z infografiką >>Sekrety idealnej mrożonej Kawy <<
CAPPUCCINO
Cappuccino to mleczna kawa z pianką.
SKŁADNIKI:
– świeżo zaparzona kawa espresso lub napar z kawy mielonej (przygotowanej w kawiarce)
-150 ml mleka 3,2%
-starta na małych oczkach czekolada, brązowy cukier albo kakao do posypania (opcjonalnie)
Przyda się również spieniacz do mleka oraz małe naczynie na mleko.
PRZYGOTOWANIE:
Na pierwszy ogień idzie mleko. Mleko spieniasz za pomocą automatycznego spieniacza (jest wbudowany w ekspres do kawy). Mleko można spienić również ręcznym urządzeniem, jednak powinno być ono uprzednio podgrzane. Jeśli nie masz powyższych urządzeń to z pomocą przyjdzie słoik. Można spienić mleko w dobrze zakręconym słoiku, potrząsając go energicznie.
Po spienieniu mleka kilkukrotnie uderz o dno naczynia- wtedy piana zrobi się bardziej zwarta i gęsta.
Teraz czas, by zaparzyć espresso. Esencję kawową wlewamy do filiżanki, po czym powoli dolewamy spienione mleko. Pianka ma pozostać na powierzchni. Na koniec kawę można posypać cukrem, bądź czekoladą.
AMERICANO
To nic innego jak espresso zalane gorącą wodą. Stanowi idealne rozwiązanie, gdy cenimy sobie kawę z mniejszą ilością kofeiny.
Podobno americano powstało w trakcie II wojny światowej we Włoszech. Kiedy to amerykańscy żołnierze dolewali do espresso wody, aby skosztować takiej kawy, jaką pili w domu.
O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ?
Zalewając espresso należy zwrócić uwagę, by sięgnąć po wodę o niskiej mineralizacji.
Ważne są też proporcje. Przy podwójnym espresso (36g), porcja wody powinna wynosić ok. 150g.
Kawę americano można przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.
FLAT WHITE
Ta kawa powstała dzięki mieszkańcom Antypodów na przełomie lat 70 i 80. A szerzej zaczęła być znana kiedy Australijczycy i Nowozelandczycy ruszyli w świat.
SKŁADNIKI:
– 60 ml mocno skoncentrowanej kawy czyli podwójne espresso (przygotowane w ekspresie do kawy lub kawiarce)
– mleko 3,2%
Przyda się również spieniacz do mleka oraz małe naczynie na mleko
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzej mleko (do temp. 60-70 stopni) i delikanie spień spieniaczem. Jak sama nazwa wskazuje flat white powinna mieć płaską piankę na powierzchni.
Uzupełnij filiżankę z podwójnym espresso gorącym mlekiem.
Kawa gotowa!
3. WARSTWOWE LATTE
Na koniec moja ulubiona kawa 🙂 Warstwowe latte łatwo jest zrobić w domu, a sam widok sprawia, że aż chce się po tę kawę sięgnąć.
SKŁADNIKI:
– 1 filiżanka espresso
– 1 szklanka zimnego mleka 3,2%
PRZYGOTOWANIE:
Zaparz kawę używając ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Jeśli nie posiadasz to wystarczy kafetierka lub filtr ręczny (zachowując proporcje 2 łyżeczki kawy na 1 porcję).
Podgrzej pół szklanki mleka (nie gotować) i przelej do szklanki. Resztę zimnego mleka należy spienić używając spieniacza i przelać do szklanki z ciepłym mlekiem.
Na koniec bardzo powoli wlej napar z kawy i poczekaj aż utworzą się trzy warstwy. Można posypać startą czekoladą.
Gotowe!
Spróbuj także: Kawa mrożona po grecku, włosku, wietnamsku, hiszpańsku i tajsku.
To co- napijesz się ze mną kawki? 🙂
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie