Kochani! Też macie w domu „wybrednego jadka”? Tak nazywam moją dwuletnią córę. Nie jest typowym niejadkiem, bo lubi jeść. Ale… Właśnie, lubi jeść tylko ulubione rzeczy. Ciężko ją przekonać do nowości. A warzywa przemycam zawsze w innej formie, by się nie zorientowała.
Jednak jest jedno danie, które mogłaby jeść codziennie. A dzisiaj właśnie o nim. Cóż to za potrawa?
Kurczak z suszonymi pomidorami podawany z makaronem Barilla.
Czemu Barilla? Bo w swojej ofercie ma pełnoziarnisty makaron Integrale, który ma wyższą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych niż tradycyjne makarony.
Sam przepis znajdziecie na TEJ stronie.
A tak wyglądało przygotowanie i konsumpcja 🙂
A teraz czas na Was!! Wraz z makaronem Barilla ogłaszamy KONKURS!!
Zasady konkursu „Barilla – włoskie dania zimą”:
1) Przygotowanie włoskiej zapiekanki makaronowej z użyciem makaronu Barilla.
2) Przesłanie w komentarzu pod postem zdjęcia z przygotowanym daniem wraz z opakowaniem Barilla w tle (warunek konieczny). Podpisz się swoim imieniem i nazwiskiem.
3) Polubienie organizatora Mamine Skarby oraz sponsora Barilla na Facebook’u (nie zmuszamy nikogo, ale będzie nam miło).
4) Udostępnienie plakatu konkursowego i zaproszenie dwóch osób do zabawy (TUTAJ)
5) Zabawa trwa od 20.02-6.03.2015
6) Nagrodzone zostaną 3 osoby. Każdy zwycięzca otrzyma 3 różne opakowania makaronu Barilla oraz gadżety kuchenne od marki Barilla (budzik kuchenny i łyżka do makaronu).
7) Wysyłka na terenie Polski.
Udanej zabawy!!
CZAS NA WYNIKI KONKURSU!!
OTO LISTA ZWYCIĘZCÓW:
1. Kamila Szymańska
2. Małgorzata Stryjecka
3. Sylwia Narkowicz
Serdecznie gratuluję i proszę o podanie adresu do wysyłki nagrody, bym mogła przekazać sponsorowi
(proszę o wiadomość prywatną na fb).
Na kontakt macie 3 dni od ogłoszenia wyników.
Powodzenia 🙂
kochamy makarony, kluski, lazanie, spagetti…. to nasz świat 🙂
a przepis bardzo ciekawy, nie omieszkamy spróbowac. Niekoniecznie dla konkursu, ale tak, dla siebie 🙂
miło popatrzec jak dziecko tak z apetytem pałaszuje obiadek
U nas też makarony są na czasie 🙂 A Laura jak nie chce mi nic jeść to robię to danie i mam pewność, że zmieni zdanie.
Mój przepis na zapiekankę makaronową z gyrosem
-ugotowany makaron
-Panierowana pierś z kurczaka w przyprawie gyros
-Ogórek konserwowy
-czerwona papryka
-majonez
-ketchup
-tarty ser
Anna Rogóż
Wprawdzie nie jest to zapiekanka jako taka, ale nie zmienia to faktu, że nasz niespełna 6letni niejadek uwielbia spaghetti 😉 W okrojonej wersji co prawda bo bez sosu ale chociaż je 😀
ja niestety mam typowego niejadka, makaronu mi żadnego nie zje…
U nas z kolei makaron z sosem mogłaby jeść codziennie. A ziemniaki niekoniecznie.
Nasz rosół z bardzo dłuuggim makaronem Barilla.
Beata Waśniewska
A ja wam podam przepis na świetną i oryginalna sałatkę 🙂
Makaron Barilla świderki albo kokardki
Buraki
Ser feta
Ok 1, -3 jajek
sos balsamiczny albo czosnkowy
cebulka , koperek pietruszka , sol pieprz do smaku
nie mogla dodać 2 zdjęcia dlatego dodaje osobno
nasza zapiekanka, jest sposoem na przemycenie lodemu wększej ilości warzyw. Do tego jest spsób na szybki i pyszny obiad, mieszanka warzyw, szpinak, makaron, dowolnie doprawione. Do tego pieczony kurczak i dla syna obiad marzeń:)
Nasza zapiekanka z kurczakiem i brokułami:
Kurczaka przyprawiamy i podsmażamy
Makaron gotujemy
Brokuł lekko podgotowujemy
Przygotowujemy sos:
śmietana, dwa jajka, przyprawa do ziemniaków, starty żółty ser
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, kurczaka i brokuł, zalewamy sosem, a na wierzch kładziemy plasterki sera mozarella
Zapiekamy w temp. 165 st. C przez około 30-40 minut.
Smacznego!
to co moi synkowie lubią najbardziej 🙂
Katarzyna Golińska
Nasza zapiekaneczka z makaronem Barilla!
Podsmażamy na oliwie z oliwek kawałki piersi z kurczaka, solimy i pieprzymy, dodajemy przyprawę do kurczaka. Pieczarki kroimy i podsmażamy, przyprawiamy. Brokuł gotujemy al dente. Makaron farfalle Barilla gotujemy również al dente. Kroimy mozzarellę. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu do zapiekania. Przygotowujemy sos- śmietanka 30%, sól , pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylia. Redukujemy na wolnym ogniu.Polewamy zapiekankę i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, ok 200 st. Zajadamy się ze smakiem!!!!
Agnieszka Redzik
FB https://www.facebook.com/agnieszka.redzik
Zapiekanka z kurczakiem i sosem serowo pieczarkowym.
Nasze dwa niejadki uwielbiają makaron 🙂