Święta to okres, gdy jesteśmy wszyscy razem. Spędzamy czas rodzinnie i najczęściej przy stole.
Co zrobić, by na tym stole nie zabrakło pysznych potraw? Otóż trzeba je przyszykować. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na duszony schab z pieczarkami. Co prawda nie jest to potrawa wigilijna, ale świetnie się sprawdzi choćby w pierwszym dniu Świąt.
Schab można przygotować wcześniej i postawić na świątecznym stole, gdy przyjdzie czas na sycący obiad.
Czas na przepis!
SKŁADNIKI:
-500g schabu bez kości
-200g pieczarek
-2 średnie cebule
-1 ząbek czosnku
–2 łyżki oliwy
-200 ml śmietanki 30%
-szklankę bulionu warzywnego
-przyprawy: do mięsa, pieprz, sól, tymianek, ew. inne
PRZYGOTOWANIE:
Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Schab położyć na kawałku folii spożywczej typu stretch, natrzeć dokładnie z każdej strony przyprawami (sprasowany czosnek, pieprz, sól, przyprawę do mięsa i inne według uznania). Schab z przyprawami ciasno zwinąć folią, zamknąć wszystko w pojemniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Cebule kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, po czym smażymy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy pieczarki.
Kiedy pieczarki się podsmażą to odstawiamy patelnię z ognia.
Schab wyciągamy z folii i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Potrzebny jest duży garnek, albo brytfanna.
Podsmażony schab zalewamy bulionem. Dodajemy pieczarki z cebulą.
Dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. I jeszcze chwilę podgrzewamy.
Schab jest gotowy. Co najważniejsze- soczysty i pyszny.
Schab można pokroić na kawałki i podawać z ryżem, polać sosem.
Święta to też czas, gdy jemy ciężko, a nawet tłusto. Szczególnie w tym czasie warto mieć przy sobie Espumisan Max.
Bo trzeba być gotowym na długie, rodzinne przesiadywania przy stole.
A Wy jakie tradycyjne potrawy lubicie? 🙂
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie