Święta to okres, gdy jesteśmy wszyscy razem. Spędzamy czas rodzinnie i najczęściej przy stole.

Co zrobić, by na tym stole nie zabrakło pysznych potraw? Otóż trzeba je przyszykować. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na duszony schab z pieczarkami. Co prawda nie jest to potrawa wigilijna, ale świetnie się sprawdzi choćby w pierwszym dniu Świąt.

Schab można przygotować wcześniej i postawić na świątecznym stole, gdy przyjdzie czas na sycący obiad.

Czas na przepis!

schab z pieczarkami

SKŁADNIKI:

-500g schabu bez kości

-200g pieczarek

-2 średnie cebule

-1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

-200 ml śmietanki 30%

-szklankę bulionu warzywnego

-przyprawy: do mięsa, pieprz, sól, tymianek, ew. inne

schab z pieczarkami

PRZYGOTOWANIE:

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Schab położyć na kawałku folii spożywczej typu stretch, natrzeć dokładnie z każdej strony przyprawami (sprasowany czosnek, pieprz, sól, przyprawę do mięsa i inne według uznania). Schab z przyprawami ciasno zwinąć folią, zamknąć wszystko w pojemniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Cebule kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, po czym smażymy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy pieczarki.

schab z pieczarkami

Kiedy pieczarki się podsmażą to odstawiamy patelnię z ognia.

Schab wyciągamy z folii i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Potrzebny jest duży garnek, albo brytfanna.

schab z pieczarkami

Podsmażony schab zalewamy bulionem. Dodajemy pieczarki z cebulą.

Dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. I jeszcze chwilę podgrzewamy.

Schab jest gotowy. Co najważniejsze- soczysty i pyszny.

schab z pieczarkami

Schab można pokroić na kawałki i podawać z ryżem, polać sosem.

Święta to też czas, gdy jemy ciężko, a nawet tłusto. Szczególnie w tym czasie warto mieć przy sobie Espumisan Max.

Bo trzeba być gotowym na długie, rodzinne przesiadywania przy stole.

schab z pieczarkami

A Wy jakie tradycyjne potrawy lubicie? 🙂


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się