Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na ciasto z nutellą. Zasmakuje każdemu, bo słodki spód świetnie współgra z masą serowo- śmietankową i owocami.
Moje dzieci za tym ciastem przepadają, ale dorośli również chętnie jedzą.
To jak? Zaczynamy!
Spód:
-3/4 opakowania sucharów
-400 gr nutelli (ja miałam biedronkowy odpowiednik)
Masa serowo- śmietankowa:
-250 gr sera białego 3X mielonego Presidant (ja użyłam biedronkowego Vitello)
-250 gr sera mascarpone
-1/2 szklanki cukru pudru
-400 ml. śmietany kremówki minimum 30%
-2 łyżki żelatyny
Warstwa górna:
-owoce sezonowe (ja użyłam wiśni mrożonych ale wcześniej je odmroziłam i odsączyłam)
-2 galaretki wiśniowe
Wykonanie:
Suchary mielimy w blenderze na drobną masę dodajemy ciepłą nutellę , mieszamy.
Wykładamy na spód tortownicy , ugniatamy ręką i wkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy środkowa warstwę . Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po łyżce sera białego , nadal ucieramy .
W osobnej misce ubijamy śmietanę z odrobiną soli.
Rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody. Jak wystygnie to dodajemy do masy serowej. Łączymy masę śmietanową i serową.
Wszystko razem wykładamy na przygotowany wcześniej spód . Odstawiamy do zastygnięcia .
Rozpuszczamy galaretki, dodajemy wybrane owoce (ja dodałam wiśnie).
Czekamy aż zgęstnieje, wykładamy na zastygniętą warstwę serową . Wkładamy do lodówki i czekamy , aż zastygnie .
Ciasto z nutellą jest gotowe!
Podajemy schłodzone.