To ciasto przypadnie do gustu każdemu. Ma konsystencję muffinek, a do tego kawałki czekolady w środku. Musisz spróbować je zrobić. Nie pożałujesz.
Czas na przepis. Ciasto z czekoladą można zrobić w tradycyjny sposób, bądź przy pomocy Thermomixa. Poniżej przepis z wykorzystaniem obu opcji.
TRADYCYJNE WYKONANIE
Składniki:
- 100g cukru
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100ml oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady (nie za drobno)
- masło do natłuszczenia formy
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Formę na ciasto natłuścić masłem (u mnie silikonowa forma w kształcie serca)
2. W jednej misce wymieszać cukier, mąkę, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia.
3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, olej i mleko.
4. Wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
5. Ciasto przelać do formy.
6. Ciasto z czekoladą piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
WYKONANIE W THERMOMIXIE
Składniki:
- 200g cukru
- 150g masła pokrojonego na kawałki
- 300g mąki pszennej
- 300g mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady min 50% pokrojonej na kawałki
Sposób wykonania:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Formę na natłuścić.
2. Do Thermomixa włożyć czekoladę, rozdrobnić 6s /obr. 5, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do Thermomixa wrzucić masło, jajka, cukier, mąkę, mleko, szczyptę soli, proszek do pieczenia, następnie mieszamy 30s /obr. 4
4. Dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy 15s /obr. 4
5. Ciasto wyłożyć na formę.
6. ciasto z czekoladą piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY:
- podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
- pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
- zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
- dołączysz do nas na Instagramie