To ciasto przypadnie do gustu każdemu. Ma konsystencję muffinek, a do tego kawałki czekolady w środku. Musisz spróbować je zrobić. Nie pożałujesz. 

Czas na przepis. Ciasto z czekoladą można zrobić w tradycyjny sposób, bądź przy pomocy Thermomixa. Poniżej przepis z wykorzystaniem obu opcji. 

ciasto z czekoladą

TRADYCYJNE WYKONANIE

Składniki:

  • 100g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100ml oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady (nie za drobno)
  • masło do natłuszczenia formy

ciasto z czekoladą

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Formę na ciasto natłuścić masłem (u mnie silikonowa forma w kształcie serca) 

ciasto z czekoladą

2. W jednej misce wymieszać cukier, mąkę, cukier waniliowy, sodę  i proszek do pieczenia.

3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, olej i mleko.

4. Wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.

5. Ciasto przelać do formy.

6. Ciasto z czekoladą piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

WYKONANIE W THERMOMIXIE

Składniki:

  • 200g cukru
  • 150g masła pokrojonego na kawałki
  • 300g mąki pszennej
  • 300g mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady min 50% pokrojonej na kawałki

ciasto z czekoladą

 

Sposób wykonania:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Formę na natłuścić.

2. Do Thermomixa włożyć czekoladę, rozdrobnić 6s /obr. 5przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3. Do Thermomixa wrzucić masło, jajka, cukier, mąkę, mleko, szczyptę soli, proszek do pieczenia, następnie mieszamy 30s /obr. 4

4. Dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy 15s /obr. 4

5. Ciasto wyłożyć na formę.

6. ciasto z czekoladą piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

ciasto z czekoladą

 


JEŚLI MYŚLISZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ, TO BĘDZIE MI MIŁO, GDY: 

  • podlajkujesz go albo udostępnisz (wpis TUTAJ)
  • pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza
  • zaobserwujesz mojego Facebooka (wtedy będziesz ze wszystkim na bieżąco)
  • dołączysz do nas na Instagramie

 

Podziel się