To tak zwane ciasteczka na myślenie, bo mają w sobie orzechy włoskie. Spożywanie orzechów wpływa bardzo korzystnie na kondycję naszego umysłu. To ciastka owsiane nie tylko z orzechami, ale też z gorzką czekoladą i żurawiną.
Ciekawi? W takim razie czas na przepis 🙂 Jak zawsze w dwóch wersjach- do przygotowania w Thermomixie oraz tradycyjnie
Składniki:
-40g orzechów włoskich, łuskanych
-40g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)
-40g suszonej żurawiny
-85g masła (pokrojonego na kawałki)
-60g masła orzechowego
-80g brązowego cukru
-1 jajko
-150g płatków owsianych
-30g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Tradycyjne przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do blendera wsypać orzechy włoskie, dodać gorzką czekoladę i żurawinę, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
3. Roztopić masło, po czym dodać masło orzechowe, cukier i jajko, wymieszać (można zmiksować na niskich obrotach).
4. Dodać płatki owsiane, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać.
5. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę, żurawinę i ponownie wymieszać.
6. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (średnica 3cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok 5 cm odstępy.
8. Piec 10 minut (200 st. C).
Thermomix- przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, dodać gorzką czekoladę i żurawinę, rozdrobnić (Thermomix 3 s/obr. 7). Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/70st.C/obr.1
4. Dodać masło orzechowe, cukier i jajko, wymieszać 15 s/obr.4.
5. Dodać płatki owsiane, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
6. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę i żurawinę, wymieszać 5 s/obr.4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby składniki wymieszać kopystką.
7. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (średnica 3cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok 5 cm odstępy.
8. Piec 10 minut (200 st. C).
Ciastka świeżo upieczone są miękkie, po ostudzeniu stają się kruche.
Smacznego!