To tak zwane ciasteczka na myślenie, bo mają w sobie orzechy włoskie. Spożywanie orzechów wpływa bardzo korzystnie na kondycję naszego umysłu. To ciastka owsiane nie tylko z orzechami, ale też z gorzką czekoladą i żurawiną.

Ciekawi? W takim razie czas na przepis 🙂 Jak zawsze w dwóch wersjach- do przygotowania w Thermomixie oraz tradycyjnie

 

Składniki:

-40g orzechów włoskich, łuskanych

-40g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)

-40g suszonej żurawiny

-85g masła (pokrojonego na kawałki)

-60g masła orzechowego

-80g brązowego cukru

-1 jajko

-150g płatków owsianych

-30g mąki pszennej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Tradycyjne przygotowanie

1. Rozgrzać piekarnik do temp 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do blendera wsypać orzechy włoskie, dodać gorzką czekoladę i żurawinę, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

3. Roztopić masło, po czym dodać masło orzechowe, cukier i jajko, wymieszać (można zmiksować na niskich obrotach).

4. Dodać płatki owsiane, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać.

5. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę, żurawinę i ponownie wymieszać.

6. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (średnica 3cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok 5 cm odstępy.

8. Piec 10 minut (200 st. C).

 

Thermomix- przygotowanie

1. Rozgrzać piekarnik do temp 200 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, dodać gorzką czekoladę i żurawinę, rozdrobnić (Thermomix 3 s/obr. 7). Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/70st.C/obr.1

4. Dodać masło orzechowe, cukier i jajko, wymieszać 15 s/obr.4.

5. Dodać płatki owsiane, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

6. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, czekoladę i żurawinę, wymieszać 5 s/obr.4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby składniki wymieszać kopystką.

7. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, dłońmi formować kulki (średnica 3cm), spłaszczać i kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok 5 cm odstępy.

8. Piec 10 minut (200 st. C).

 

Ciastka świeżo upieczone są miękkie, po ostudzeniu stają się kruche.

Smacznego!

Podziel się