Cenię obiady, które można zrobić w krótkim czasie (przy córci każda minuta jest cenna). Ten przepis właśnie taki jest. Łatwo, sprawnie i na temat 🙂 A co najważniejsze smacznie!

Przepis ten możecie znaleźć na przepisy.pl, standardowo trochę go zmodyfikowałam.

Składniki: 

– pierś z kurczaka (150 g)
– sos serowy (Knorr, Winiary czy jakikolwiek inny w saszetce, w proszku)
– ziemniaki (400 g)
– 1 duża cebula lub dwie małe
– pieczarki (100 g)
– szpinak świeży lub mrożony (ja miałam mrożony- 100g)
– śmietana 22 % (ja użyłam 30 %)
– woda (50 ml)
– żółty ser (50 g)

Przygotowanie: 

1) Pokrój grzyby w ćwiartki, mięso w nieduże kawałki, ziemniaki i cebulę w plastry ( wszystko doprawiłam po swojemu, szczególnie mięso)

2)  Rozmieszaj Sos serowy Knorr z wodą i śmietaną, wymieszaj z szpinakiem.

3)  Umieść całość w żaroodpornym naczyniu. Posyp z wierzchu tartym serem i nakryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 40 minut (ja piekłam ponad godzinę).

4)  Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zrumienił.

1,839 total views, 1 views today

Podziel się