Składniki:
 

– 50-60 dkg piersi z kurczaka (1 pierś podwójna)

– 10 pieczarek

– 1 cebula

– 10-12 dkg sera żółtego

– majonez

– ostra papryka

– przyprawa do kurczaka i inne ulubione przyprawy do mięsa

– sól, pieprz


Mięso umyć, osuszyć. Pierś przekroić na pół, następnie wzdłuż. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka i oprószyć ostrą papryką. Kotlety wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć wpierw cebulę, po chwili dodać pieczarki i smażyć parę minut. Doprawić solą i pieprzem.

 

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na każdą pierś z kurczaka położyć po 2 łyżki majonezu oraz porcję pieczarek z cebulą. Wierzch posypać obficie startym żółtym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 ˚C i zapiekać 45-60 minut.

Można wcześniej przysmażyć pierś z kurczaka- wtedy skróci się czas pieczenia (15-20 minut).

I do tego ziemniaczki (wcześniej ugotowane w mundurkach, przekrojone na pół, przyprawione, posypane serem i wstawione do piekarnika).

Smacznego!!!

1,352 total views, 1 views today

Podziel się