Jakiś czas temu Laura skończyła 5 lat. Koniecznie chciała przynieść coś do przedszkola, by tam świętować urodziny. Stwierdziłyśmy, że muffiny to dobry pomysł.

Znam przepis na muffiny z czekoladą, którym żadne dziecko się nie oprze. Postanowiłam dzisiaj podzielić się nim z Wami, by nieco umilić nam jesienną chandrę 🙂

CO POTRZEBUJEMY?

1. Forma na babeczki (nasza forma dostępna na stronie tescomapolska.pl TUTAJ)

2. Papilotki (nasze papilotki- DELICIA, 60 szt., serduszka)

CO JESZCZE MOŻE SIĘ PRZYDAĆ?

1. Foremka (u nas foremka niedźwiadek DELICIA KIDS)

2. Papilotki silikonowe (u nas papilotki silikonowe DELICIA, gwiazdki)

CZAS NA PRZEPIS

My muffinki robiłyśmy przy użyciu Thermomixa, ale można je zrobić także w tradycyjny sposób. Podaję dwa sposoby 🙂

TRADYCYJNE WYKONANIE

Składniki:

  • 100g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady (nie za drobno)

 

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Natłuścić silikonowe foremki.

2. W jednej misce wymieszać cukier, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.

4. Wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.

5. Ciasto nałożyć do papilotek i silikonowych foremek.

6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Tak muffinki prezentują się po wyciągnięciu z piekarnika.

Z łatwością wyjmujemy je z silikonowych papilotek, po czym mamy już cudne babeczki w formie gwiazdek i niedźwiadka 🙂 Misia możemy dodatkowo przystroić.

WYKONANIE W THERMOMIXIE

Składniki:

  • 200g cukru
  • 150g masła pokrojonego na kawałki
  • 300g mąki pszennej
  • 300g mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady min 50% pokrojonej na kawałki

 

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Natłuścić silikonowe foremki.

2. Do Thermomixa włożyć czekoladę, rozdrobnić 6s /obr. 5, przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3. Do Thermomixa wrzucić masło, jajka, cukier, mąkę, mleko, szczyptę soli, proszek do pieczenia, następnie mieszamy 30s /obr. 4

4. Dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy 15s /obr. 4

5. Ciasto nałożyć do papilotek i silikonowych foremek.

6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Dzieci będą zachwycone! 🙂

Podziel się