Okres przedświąteczny zobowiązuje 🙂 Wczoraj z dziewczynami postanowiłyśmy zrobić coś w klimacie świątecznym i padło na ciasteczka w kształcie choinek.

Postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem, bo wyszły całkiem spoko 😀

Składniki (na około 18 sztuk):

  • 85 g miękkiego masła
  • 85 g cukru pudru
  • 1  jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220 g mąki
  • 30 g kakao (u nas zamiast kakao: zielony barwnik spożywczy)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kolorowe draże, np. lentilky (ja użyłam: super nutsy)

Mąkę mieszamy z sodą i kakao (u nas zielony barwnik). Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (Thermomix 10 sek/obr 5). Dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy (Thermomix . Wsypujemy mąkę. dokładnie miksujemy (jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy do nie 1-2 łyżeczki zimnej wody lub mleka).

Czas przygotowania: 15 minut

UWAGA: A teraz zdjęcia, gdy Lila jeszcze była w brzuszku i wspomnienia, jak to robiłyśmy z Laurą ciastka 3 lata temu 🙂 

pomocnik-C5-9Bwi-C4-85teczny

pomocnik-C5-9Bwi-C4-85teczny-2

Masę formujemy w kulę, rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4-5 mm.
DSC03887
Wycinamy choinki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pewne odstępy.
pomocnik-C5-9Bwi-C4-85teczny-3
W ciastka delikatnie wbijamy kolorowe draże. Pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce.
pomocnik-C5-9Bwi-C4-85teczny-6
Tak się prezentują przed włożeniem do piekarnika.
DSC03892

A tak po upieczeniu 🙂

DSC03893
A tak wyglądały, gdy zrobiłyśmy je wczoraj 🙂
I nieco bardziej aktualne zdjęcia 😀

 Smacznego!

 

Podziel się