Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne ciastka, które kryją się pod nazwą ślimaki z ciasta francuskiego. Możecie je z łatwością zrobić w domu. Wystarczy niewiele- składników i poświęconego czasu 🙂

To zaczynamy!

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 200 g białego serka kanapkowego (śmietankowego)
– 2 łyżeczki białego cukru
– 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
– garść rodzynków (albo dwie)
– 1 jajko

Przygotowanie:

Przygotowujemy nadzienie do ślimaków z ciasta francuskiego. Mieszamy biały, twarogowy serek (taki do smarowania kanapek) z 2 łyżkami białego cukru i  cukrem waniliowym.

Na rozłożone ciasto francuskie przekładamy masę serową. Smarujemy całe ciasto francuskie, by powstała cienka warstwa. Następnie sypiemy rodzynki, w odpowiednich odstępach od siebie.

Zawijamy ciasto w rulon (powstaje nam jakby zawinięty naleśnik). Następnie kroimy rulon w miarę cienkie paski i przekładamy  je na blaszkę piekarnika, na której jest już papier do pieczenia.

Każdego ślimaka smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy małą ilością cukru (może być brązowy lub biały). Po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut w temp. 200 st.C.

Ślimaki są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

*Przepis pochodzi z książki Ani Starmach

 

 

Podziel się