UWAGA! Wchodzisz na własną odpowiedzialność! Jak raz spróbujesz ten sernik to przepadniesz 😉 My go uwielbiamy- jest delikatny i pyszny 🙂 Ale skoro czytasz dalej to chyba chcesz przepis…

Proszę bardzo 🙂

Przygotowałam dla Was dwie wersje- do zrobienia „normalnie” oraz w Thermomixie 🙂

Składniki

Spód:

– 120 g biszkoptów
– 60 g masła roślinnego
– półtorej łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

– 500 g sera mascarpone
– 250 g sera ricotta
– 3 jajka
– 2 białe czekolady po 100 g
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki cukru pudru
– cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)

dsc_0700

Przygotowanie tradycyjne

Biszkopty rozdrabniam w malakserze. Następnie miksuję z masłem i cynamonem. Boki tortownicy o średnicy 26 cm smaruję masłem. Na dnie układam masę z biszkoptów. Dociskam szklanką lub słoiczkiem.
Do sporej miski wrzucam ser mascarpone, ricottę i mąkę z cukrem. Mieszam na najmniejszych obrotach miksera. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas wolno mieszając. Czekolady rozpuszczam na wolnym ogniu (uwaga, łatwo je przypalić!) a następnie lekko przestudzam. Dodaję powoli do masy serowej (koniecznie przestudzone, bo inaczej się zważy) mieszając mikserem. Na koniec wlewam ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie łyżką. Masę wylewam na spód z biszkoptów.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 40-50 minut.

Najlepiej przed podaniem zostawić go w lodówce na całą noc, by stężał. Sernik jest dość delikatny.

Smacznego!

dsc_0701

Przygotowanie- Thermomix

Wrzucam biszkopty do naczynia i rozdrabniamy (5 s/obr. 8). Następnie dodaję masło i cynamon- miksuję (15 s/obr. 6).

Boki tortownicy o średnicy 26 cm smaruję masłem. Na dnie układam masę z biszkoptów. Dociskam szklanką lub słoiczkiem.

Czekolady rozpuszczam na wolnym ogniu (uwaga, łatwo je przypalić!) a następnie lekko przestudzam.

Myję naczynie, po czym żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli (nakładamy motylek, 3 min/obr.4). Ubite białka przelewam do innego naczynia. Płuczę naczynie miksujące.

Do Thermomixa wrzucam ser mascarpone, ricottę i mąkę z cukrem. Mieszam na najmniejszych obrotach.Do masy serowej dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas wolno mieszając.Następnie dodaję przestudzone czekolady (cały czas na obrotach). Na koniec wlewam ubitą pianę z białek, Jeszcze chwilę mieszam na obrotach 4.

Masę wylewam na spód z biszkoptów.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 40-50 minut.

Smacznego!

dsc_0704

 

Przepis pochodzi z TEJ strony

 

32,502 total views, 8 views today