Mam dzisiaj dla Ciebie przepis na pyszny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową. Lekki i puszysty, a dodatkowo z pomarańczowym aromatem, który roznosi się po całej kuchni!

Chcesz się przekonać? To koniecznie spróbuj zrobić, a się nie zawiedziesz 🙂 To zaczynamy!

Składniki na spód:

– 180 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych

– 70 g masła

– 2 krople Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera

Składniki na masę serową:

– 1kg sera białego trzykrotnie mielonego

– 4 jajka

– ½ szklanki cukru

– 1 opakowanie: Cukier ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera

– budyń waniliowy 35 g (proszek)

– 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

– opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, bądź nasiona z jednej laski wanilii

Przygotowanie:

Masło roztopić i poczekać aż przestygnie. Ciastka z kolei rozdrobnić blenderem.

Rozgniecione ciastka zmieszać z roztopionym masłem i kroplami Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a całą tortownicę owinąć od zewnątrz podwójnie złożoną folią aluminiową (ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej).

Dno tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, docisnąć i wstawić na 10 minut do lodówki.

W misie miksera umieścić ser, budyń, śmietanę, cukier i cukier ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera + ewentualnie ekstrakt waniliowy, albo nasiona z laski wanilii. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując krótko po każdym (nie należy zbyt długo miksować. Przelać gotową masę na przygotowany spód ciasteczkowy.

Tortownicę umieścić w większej blaszce, nalać wrzącą wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 160 st. C przez 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyciągnąć sernik z kąpieli wodnej i zostawić sernik do przestygnięcia.

Po wystudzeniu można wsadzić sernik na całą noc do lodówki.

Smacznego!

Komentarze
Podziel się