Dzisiaj będzie przepis na obiecany (na fb) przepis na sezonowy sernik z truskawkami.

 Składniki:

1) Gotowy spód tortowy lub biszkopty (moczyłam je w mleku)
2) Serek homogenizowany 600 g
3) 1 margaryna (np. Kasia)
4) 1 szklanka cukru
5) 4 żółtka
6) 4 białka
7) 2,5 łyżki żelatyny
8) 3/4 szklanki mleka
9) 1 galaretka owocowa (u nas truskawkowa)
10) owoce do dekoracji ( u nas truskawki)

Przygotowanie:

Do dużej miski wkładamy miękką margarynę. Mikserem ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Powoli dodajemy serki, cały czas ucierając.
Przygotowujemy żelatynę. Rozpuszczamy ją w części zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy gorące mleko do rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy, studzimy.
Ubijamy pianę z białek.
Do masy serowej dodajemy ostudzoną żelatynę, mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek.
Spód lub biszkopty (moczone w mleku) układamy na dnie tortownicy. Przekładamy masę serową na spód i wkładamy do lodówki. Gdy masa serowa zastygnie to układamy owoce.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż jest zalecana na opakowaniu. Po ostygnięciu wylewamy delikatnie na masę serową i wkładamy do lodówki.
Jak zastygnie to wyciągamy i się zajadamy 🙂

Smacznego!!

1,068 total views, 1 views today

Podziel się