Lubicie racuchy? Nasza trójka bardzoo. 
A dziś mamy dla Was sprawdzony przepis na owocowe racuchy 🙂

Składniki:
  • 220 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży (ja miałam suszone)
  • 50 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju (do ciasta)
  • 2 jabłka
  • 1 duża brzoskwinia lub 2 małe (ja użyłam z puszki)
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania
    Przygotowanie:

    Jabłka i brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. 

    Z mleka, cukru, drożdży i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Kiedy podrośnie. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz owoców) i miksujemy lub mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec dodajemy starte jabłka i brzoskwinie, mieszamy aż owoce połączą się z ciastem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i łyżką nakładamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
    Smacznego!

    Przepis pochodzi ze strony Bistro Mama

    Podziel się