Dzisiaj przepis na danie, które uwielbiamy. Piersi z kurczaka w sosie brzoskwiniowym to wyjątkowe połączenie smaków, które Cię zaskoczy. To  apetyczny obiad, któremu warto dać szansę 🙂

Przepis na piersi z kurczaka w sosie brzoskwiniowym pochodzi z książki Thermomix. Kulinarne ABC. Przygotowałam kurczaka w thermomixie, lecz podam również przepis na to, by zrobić danie bez użycia tego sprzętu.

Zaczynamy!

 

Składniki:

-500 g filetów z piersi z kurczaka (ok 4 sztuki)

-oliwa z oliwek

-przyprawy do smaku: do kurczaka, curry, papryka i sos sojowy

-200 g ryżu długoziarnistego, typu paraboiled (lub inny ryż w przypadku tradycyjnego wykonania)

-900 g wody i 1/2 łyżeczki soli (tylko thermomix)

Sos brzoskwiniowy:

-300 g brzoskwiń z puszki, odsączonych z zalewy

-70g masła

-2-3 łyżki musztardy delikatesowej

Wykonanie tradycyjne:

1. Kurczaka pokroić na kawałki. Przyprawy wymieszać z oliwą.

2. Usmażyć kurczaka na złoto, bądź ugotować na parze.

3. W garnku podgrzać masło, dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie i musztardę. Całość zmiksować na gładko i podgrzewać na średnim ogniu 3-5 min.

Kurczaka podawać z sosem i ryżem.

 

Wykonanie thermomix:

1. Kurczaka pokroić w kawałki ok 3x 3 cm. Do oliwy dodać przyprawy i wymieszać z kurczakiem. Odstawić na 15 minut, a następnie wyłożyć na podstawkach Varoma.

2. Do naczynia miksującego nalać wodę. Dodać sól i włożyć koszyczek. Odmierzyć do niego ryż, gotować na parze 8 min/Varoma/obr.1

3. Zdjąć miarkę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować kolejne 20 min/Varoma/obr.1

4. Po tym czasie zdjąć kurczaka i wyciągnąć koszyczek z ryżem, a wodę wylać. Do naczynia włożyć brzoskwinie, masło i musztardę. Podgrzewać 8 min/90st.C/obr.5.5.

Kurczaka podawać z sosem i ryżem. Smacznego!

Komentarze
Podziel się