Mam dla Was dzisiaj przepis na bardzo proste i zarazem pyszne danie obiadowe. Wystarczy dosłownie kilka minut i mamy obiad z głowy 🙂
Czas na przepis!
Składniki:
-
Około 150 g makaronu kokardki
- Pół opakowania mrożonego szpinaku lub świeży szpinak
-
70g suszonych pomidorów
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
-
200g śmietany 30%
- Sól, pieprz, kucharek, przyprawa do kurczaka
-
Oliwa z oliwek ( lub oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kurczaka uprzednio pokrojonego w kostkę i przyprawionego. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w paski. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Zmniejszamy ogień i wrzucamy szpinak. Po chwili dodajemy makaron i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, starając się nie gotować.
Nakładamy na talerze i jemy ze smakiem 🙂
Smacznego!
Bardzo lubię takie dania ale moje dzieci nie lubią szpinaku i pomidorów
Smacznego :-*
mniam! uwielbiam makaron ze szpinakiem, ale z suszonymi pomidorami jeszcz enie jadłam. pora spróbować 🙂