Drożdżówki lubimy i z chęcią robimy, bo znikają szybko w rękach L&L.

Uwielbiam je robić wspólnie z dziewczynami, bo wystarczy dać część ciasta drożdżowego dzieciom, do tego zabawkowe garnki, miski i łyżeczki, a potrafią się zająć zabawą przez kolejne pół godziny.

SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • jajko
  • szczypta soli

 

Masa serowa:

  • jajko
  • 70 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 500 g twarogu, , pokruszonego
  • 100 g śmietany 18%

Białko jaja do posmarowania drożdżówki przed włożeniem do piekarnika

DSC_3219

PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania drożdżówek wykorzystałam Thermomix. Ale podaję przepis w dwóch wersjach- wykorzystując TM  oraz bez użycia tego sprzętu 🙂

 

THERMOMIX TRADYCYJNA METODA
1. Do TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2min30s/37°C/obr. 1  

1. Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.

 

2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 2min/0°C/interwał. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać 1min/0°C/interwał

 

2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, by nie było grudek. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać.

 

3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.

 

3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.

 

4. Umyć naczynie miksujące i rozgrzać piekarnik do 200°C.

4. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
 

5. Założyć motylek. Do TM włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć 2min/60°C/obr. 3.

5. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
 

6. Zdjąć motylek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr. 6.

 

6. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.

 

7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.

 

W końcu można spróbować! 🙂

DSC_3225

 Smacznego!

35,761 total views, 2 views today