Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na ciasto z nutellą. Zasmakuje każdemu, bo słodki spód świetnie współgra z masą serowo- śmietankową i owocami. 

Moje dzieci za tym ciastem przepadają, ale dorośli również chętnie jedzą. 

To jak? Zaczynamy!

Spód:

-3/4 opakowania sucharów 
-400 gr nutelli (ja miałam biedronkowy odpowiednik)

Masa serowo- śmietankowa:

-250 gr sera białego 3X mielonego Presidant (ja użyłam biedronkowego Vitello)
-250 gr sera mascarpone
-1/2 szklanki cukru pudru
-400 ml. śmietany kremówki minimum 30%
-2  łyżki żelatyny

Warstwa górna:

-owoce sezonowe (ja użyłam wiśni mrożonych ale wcześniej je odmroziłam i odsączyłam)
-2 galaretki wiśniowe

 

Wykonanie: 
  

Suchary mielimy w blenderze na drobną masę dodajemy ciepłą nutellę , mieszamy.
Wykładamy na  spód tortownicy , ugniatamy ręką i wkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy środkowa warstwę . Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po łyżce sera białego , nadal ucieramy .
W osobnej misce ubijamy śmietanę z odrobiną soli.
Rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody. Jak wystygnie to dodajemy do masy serowej. Łączymy masę śmietanową i serową.
Wszystko razem wykładamy na przygotowany wcześniej spód . Odstawiamy do zastygnięcia .
Rozpuszczamy galaretki, dodajemy wybrane owoce (ja dodałam wiśnie).

Czekamy aż zgęstnieje, wykładamy na zastygniętą warstwę serową . Wkładamy do lodówki i czekamy , aż zastygnie .

 

Ciasto z nutellą jest gotowe!

ciasto z nutellą

Podajemy schłodzone.

Podziel się