Lubię robić ciasta, ale muszę mieć pewność, że wyjdą :). Nie chcę się martwić, czy moje ciasto odpowiednio wyrośnie, czy będzie może zakalcem…
Z tym ciastem właśnie tak jest- nie stresuję się, bo robi się je w miarę szybko, a co najważniejsze- bez pieczenia!
3 Bit zawsze wychodzi i szybko schodzi 🙂
Czas na przepis! Mam dla Was przepis w dwóch wersjach- standardowej oraz dla posiadaczy Thermomixa 🙂
No to jedziemy!
Tradycyjne wykonanie ciasto 3 bit:
Składniki
- 3–4 paczki herbatników po 130 g
- 1 puszka krówki ok. 500 g
- 400 g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku (ewentualnie 2 fixy)
- 100 g czekolady
- 2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka
- 100 g masła w temp. pokojowej
- mleko do namaczania
1: Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników, herbatniki lekko zamocz w mleku.
2: Na to połóż podgrzaną masę krówkową (podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia). Na to kolejną warstwę herbatników.
3: Przygotowuj budyń- gotuj, aż będzie gęsty. Weź 2 saszetki budyniu, ale na 3/4 litra mleka (zgodnie z instrukcją trzeba by wziąć 1 litr, a tak mniej, to łatwiej gęstnieje). Do wystudzonego budyniu dodaj masło w temp pokojowej i miksuj. Warstwę budyniową połóż na herbatniki, a potem na ten krem budyniowy kolejną warstwę namoczonych herbatników.
4: Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodaj przestudzoną, a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixu, jak kto woli . Na wierzchu rozsmaruj śmietanę.
5: Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
Schowaj do lodówki na 3 godziny (najlepsze jest kolejnego dnia). Smacznego.
Wykonanie w Thermomixie ciasto 3 bit:
Składniki na warstwy
- 3–4 paczki herbatników po 130 g
- 1 puszka krówki ok. 500 g
- 100 g czekolady
- mleko do namaczania
Budyń
- 1 jajko całe
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki, do 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 litr mleka
Bita śmietana
- 2 opakowania śmietan fix
- 500 ml śmietany 30% kremówki, śmietany 36% kremówki
1: Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników, herbatniki lekko zamocz w mleku.
2: Na to połóż podgrzaną masę krówkową (podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia). Na to kolejną warstwę herbatników.
3: Czas na budyń. Do Thermomixa włożyć kostkę masła, cukier, cukier waniliowy, jajko i utrzeć na obr.6 /1 min. Założyć motylek i dodać mąkę. Ustawić Thermomix: 90st. obr 1,5 na 12 min w trakcie stopniowo wlewać przez górny otwór mleko. Warstwę budyniową połóż na herbatniki, a potem na ten krem budyniowy kolejną warstwę namoczonych herbatników.
4: Bita śmietana: Do Thermomixa włóż śmietanę kremówkę , śmietan fix i ubijaj obr.4 / 1 min. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę.
5: Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
Schowaj do lodówki na 3 godziny (najlepsze jest kolejnego dnia). Smacznego.
Pycha! Uwielbiamy 3 Bita 🙂
pychota… mniam
Oooo, to tak jak ja. Gdy coś w kuchni mi nie wychodzi od razu się denerwuje. Uwielbiam Twoje przepisy! Na pewno spróboje i ten przepis 🙂
Kusisz?a ja nie jem slodyczy teraz???