Lubię robić ciasta, ale muszę mieć pewność, że wyjdą :). Nie chcę się martwić, czy moje ciasto odpowiednio wyrośnie, czy będzie może zakalcem…

Z tym ciastem właśnie tak jest- nie stresuję się, bo robi się je w miarę szybko, a co najważniejsze- bez pieczenia!

3 Bit zawsze wychodzi i szybko schodzi 🙂

Czas na przepis! Mam dla Was przepis w dwóch wersjach- standardowej oraz dla posiadaczy Thermomixa 🙂

No to jedziemy!

Tradycyjne wykonanie:

Składniki

  • 3–4 paczki herbatników po 130 g
  • 1 puszka krówki ok. 500 g
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku (ewentualnie  2 fixy)
  • 100 g czekolady
  • 2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • mleko do namaczania

KROK 1: Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników, herbatniki lekko zamocz w mleku.

KROK 2: Na to połóż podgrzaną masę krówkową (podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia). Na to kolejną warstwę herbatników.

KROK 3: Przygotowuj budyń- gotuj, aż będzie gęsty. Weź 2 saszetki budyniu, ale na 3/4 litra mleka (zgodnie z instrukcją trzeba by wziąć 1 litr, a tak mniej, to łatwiej gęstnieje). Do wystudzonego budyniu dodaj masło w temp pokojowej i miksuj. Warstwę budyniową połóż na herbatniki, a potem na ten krem budyniowy kolejną warstwę namoczonych herbatników.

KROK 4: Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodaj przestudzoną, a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixu, jak kto woli . Na wierzchu rozsmaruj śmietanę.

KROK 5: Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.

Schowaj  do lodówki na 3 godziny (najlepsze jest kolejnego dnia). Smacznego.

Wykonanie w Thermomixie:

Składniki na warstwy

  • 3–4 paczki herbatników po 130 g
  • 1 puszka krówki ok. 500 g
  • 100 g czekolady
  • mleko do namaczania

Budyń

  • 1 jajko całe
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki, do 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 litr mleka

Bita śmietana

  • 2 opakowania śmietan fix
  • 500 ml śmietany 30% kremówki, śmietany 36% kremówki

KROK 1: Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników, herbatniki lekko zamocz w mleku.

KROK 2: Na to połóż podgrzaną masę krówkową (podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia). Na to kolejną warstwę herbatników.

KROK 3: Przygotowuj budyń- do TermomixaClosed lid włożyć kostkę masła, cukier, cukier waniliowy, jajkoi  utrzeć na obr.6 /1 min. Założyć motylek i dodać mąkę.łączyć termomix 90st.obr 1,5 na 12 min w trakcie stopniowo wlewać przez górny otwór mleko. Warstwę budyniową połóż na herbatniki, a potem na ten krem budyniowy kolejną warstwę namoczonych herbatników.

KROK 4:

Przygotuj bitą śmietanę:Do Thermomixa włóż śmietanę kremówkę , śmietanfix i ubijaj obr.4 / 1 min. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę.

KROK 5: Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.

Schowaj  do lodówki na 3 godziny (najlepsze jest kolejnego dnia). Smacznego.

 

 

14,404 total views, 5 views today

Podziel się