Pogoda ostatnio dosyć marudna- raz pada, a raz grzeje słońce jak latem. Na te deszczowe dni mam dla Was propozycję. Zróbcie razem z dziećmi ciasteczka maślane. Po co? Bo to gwarancja dobrej zabawy i satysfakcji z własnoręcznie zrobionych ciastek.

Gotowi? Zatem zaczynamy!

POTRZEBUJEMY:

Pomocnika – sztuk jeden, albo i dwa. W dobrych humorach, skorych do pomocy. Przykładowi pomocnicy:

Co jeszcze? Przydadzą się nam sprzęty do ciastoliny- wałki, foremki. Mogą też być tradycyjne foremki do ciastek.

Nie zaszkodzą również składniki:

Składniki (ciasteczka maślane- 18 sztuk):

  • 85 g miękkiego masła
  • 85 g cukru pudru
  • 1  jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220 g mąki
  • 30 g kakao (u nas mniej)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

My nasze ciasteczka zrobiłyśmy w Thermomixie, ale można je też wykonać bez tego sprzętu, stąd dwie wersje przygotowania. To co? Dzieci gotowe, mama przygotowana na niezły bałagan do sprzątania? No to możemy zaczynać  😆

DSC_0823

 

TRADYCYJNE PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę mieszamy z sodą i kakao.
  2. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy.
  4. Wsypujemy mąkę. dokładnie miksujemy (jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy do nie 1-2 łyżeczki zimnej wody lub mleka).
  5. Rozwałkować i nadać kształt ciastkom
  6. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°

 

DSC_0839

PRZYGOTOWANIE W THERMOMIXIE:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, rozdrobnić przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5.
  2. Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Z ciasta uformować kulę. Podzielić kulę z ciasta na 2 równe części, rozwałkować każdy kawałek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Za pomocą foremek do ciastek wycinać różne formy, układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  4. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 10-12 minut, aż nabiorą złocistego koloru

 

DSC_0843DSC_0844

SMACZNEGO!

Podziel się