Weekend to taki czas, gdy wrzucam na luz. Czas płynie wolniej, jesteśmy wszyscy razem. Sobota i niedziela to też czas na nasze ulubione, przepyszne ciasteczka czekoladowe!

Banalnie proste do zrobienia, do tego radość dla podniebienia 😀

Chcesz przepis na nasze ciasteczka czekoladowe? Zobaczysz, że raz zrobisz, a potem… Będziesz musiała robić już co jakiś czas. Bo dzieci nie odpuszczą 😉  My nasze robimy w Thermomixie ale spokojnie można je zrobić bez użycia tego sprzętu. Podaję dwie wersje przygotowania.

DSC_0023

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA CZEKOLADOWE:

-140 g gorzkiej czekolady, min 50% pokrojonej na kawałki

-130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

-60 g cukru (albo ksylitol)

-60 g cukru brązowego

-1 jajko

-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)

-180 g mąki pszennej

-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 szczypta soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 ° C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. Odłozyć.  Thermomix: Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Masło, cukier, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy zmiksować razem. Thermomix: Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 3.
  4. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dalej miksować. Thermomix: Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać. Thermomix: Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać 30 s/obr. 2.
  6. Przy pomocy 2 łyżeczek z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać je w odstępach 5 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej.

Piec przez 10-12 minut (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru.

Pozostawić do wystygnięcia, podawać lub przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika (świetne smakują też kolejnego dnia, gdy wchłoną trochę wilgoci).

Smacznego!

DSC_0016

Podziel się