Niedziela to taki czas, gdy wrzucam na luz. Czas płynie wolniej, jesteśmy wszyscy razem. Niedziela to też czas na nasze ulubione, przepyszne ciasteczka czekoladowe!

Banalnie proste do zrobienia, do tego radość dla podniebienia 😀

Chcesz przepis na nasze ciasteczka czekoladowe? Zobaczysz, że raz zrobisz, a potem… Będziesz musiała robić już co jakiś czas. Bo dzieci nie odpuszczą 😉  My nasze robimy w Thermomixie ale spokojnie można je zrobić bez użycia tego sprzętu. Podaję dwie wersje przygotowania.

DSC_0023

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA CZEKOLADOWE:

-140 g gorzkiej czekolady, min 50% pokrojonej na kawałki

-130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

-60 g cukru (albo ksylitol)

-60 g cukru brązowego

-1 jajko

-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)

-180 g mąki pszennej

-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 szczypta soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 ° C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. Odłozyć.  Thermomix: Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Masło, cukier, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy zmiksować razem. Thermomix: Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 3.
  4. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dalej miksować. Thermomix: Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać. Thermomix: Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać 30 s/obr. 2.
  6. Przy pomocy 2 łyżeczek z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać je w odstępach 5 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej.

Piec przez 10-12 minut (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru.

Pozostawić do wystygnięcia, podawać lub przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika (świetne smakują też kolejnego dnia, gdy wchłoną trochę wilgoci).

Smacznego!

DSC_0016

120 total views, 4 views today

Podziel się