Mam dla Was przepis na ciasto, które znika u nas bardzo szybko. Jest pyszne, można je zrobić z dowolnymi owocami (nawet mrożonymi) i jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu.

Brzmi smacznie? Takie też jest 🙂

Składniki:

SPÓD

  • 1 margaryna 250g, miękka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KRUSZONKA

  • 140 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

OWOCE- świeże albo mrożone (mrożone należy najpierw odmrozić)

 
Tylko uwaga! Przy małych dzieciach owoce szybko znikają 😉
 
DSC_1597
 
Ja robiłam ciasto w Thermomixie ale można je też zrobić bez użycia tego sprzętu.

Przygotowanie:

CIASTO POD OWOCE

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym (Thermomix 2 min/obr 4).

Dodajemy jajka i dalej ucieramy (30 s/ obr 4).

Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę- mieszamy (30 s/obr 4).

Włączamy piekarnik (niech się nagrzeje). Nakładamy ciasto na blachę (duża blacha i cienka warstwa ciasta).

Układamy owoce. Mogą to być kawałki jabłek, jagody, truskawki (u nas truskawki i maliny). Można również położyć mrożone owoce (ja wcześniej je odmroziłam).

KRUSZONKA

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym (zgodnie z kolejnością w przepisie). Masło lepiej żeby było twarde (zaraz po wyjęciu z lodówki kroimy je na kawałki). Miksujemy (10 s/ obr 6, a potem kilka obrotów w pozycji 1).

Ciasto posypujemy kruszonką.

DSC_1611

Wkładamy do piekarnika.

Pieczemy- 160 stopni, termoobieg, 30 minut.

DSC_1613

Smacznego!

Podziel się