Jak zastanawiasz się nad szybkim i efektownym obiadem, bądź sycącą przekąską to ten przepis na mini pizze z ciasta francuskiego jest dla Ciebie. Wystarczy niewiele, a w domu zapachnie, jak w prawdziwej pizzerii.

Czas na przepis na mini pizze z ciasta francuskiego 🙂

Składniki:

-1 opakowanie ciasta francuskiego

-pomidory krojone w puszce

-1 jajko

-mozzarella

-ulubione składniki na pizzę ( u nas szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe oraz rukola . W drugiej wersji: usmażone kawałki kurczaka i ananas).

Wykonanie:

1. Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na silikonowej macie lub blacie. Dzielimy je na 4 części i rozwałkowujemy na 8 placków. Z każdego placka wykrawamy koło o średnicy 14 cm (np. używając małej miseczki). Resztki wykorzystujemy do stworzenia jeszcze 2 placków. Placki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej blaszce mamy mini pizze ciasta francuskiego w ilości ok. 5 sztuk.  Każdy placek nakłuwamy widelcem i zaznaczamy nożem dookoła 1-cm od brzegu.

2. Otwieramy puszkę z krojonymi pomidorkami i odcedzamy. Gdy już z pomidorów ścieknie sok to kładziemy je na środek mini pizzy- pozostawiając brzegi suche.

3. Mini pizze z ciasta francuskiego potrzebują jeszcze dodatków. Ja zrobiłam je w dwóch wersjach. Pierwsza (moja ulubiona) to szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe (można je posolić, popieprzyć) i oliwki. 

Z kolei dla córek zrobiłam mini pizze z kurczakiem (wcześniej trzeba podsmażyć) i ananasem. Na koniec posypujemy je startą mozzarellą. 

4. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem.

5. Mini pizze pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 st.C. Brzegi muszą stać się złociste. Z kolei pomidorki-skurczyć.

Na koniec dodaję świeżą rukolę 🙂

A tak się prezentują:

Smacznego!

Podziel się